Blog

blog

Technische SEO analyse - deel 3

Zoekmachine Optimalisatie
Mandy Hoebeke

Door Mandy Hoebeke
Geplaatst op 27 februari 2019 | Bewerkt op 1 december 2023

Technische SEO analyse - deel 3

In het derde en laatste deel van de reeks “Technische SEO in begrijpelijk taal” behandelen we hoe je om dient te gaan met duplicate content en hoe je je interne linkstructuur zoveel mogelijk optimaliseert. Hiernaast behandelen we ook nog een stukje on page SEO: metatags en titels. Dit nemen we mee in dit blog, omdat het net als de zeer technische onderwerpen, onderdeel zou moeten zijn van een goede basis.

Dat het onderhouden van de technische SEO voor je website noodzakelijk en onvermijdelijk is moge inmiddels duidelijk zijn. De eerdere blogs nog niet gelezen, bekijk ze hier:

Technische SEO analyse – deel 1: URL-opbouw, multiregionale websites, gepagineerde inhoud & statuscodes
Technische SEO analyse – deel 2: indexatie, structured data, snelheid

Interne linkstructuur

Interne links, links die verwijzen naar pagina’s binnen de website, dragen bij aan het overzicht van je website. Niet alleen helpen de interne links je bezoekers bij het navigeren door je website, ook helpen deze bij de indexatie van je pagina’s, waardoor de vindbaarheid vergroot wordt. Het is aanbevolen interne links toe te voegen in de content op je website, maar overdrijf het niet en zorg dat de links relevant zijn. Een verwijzing binnen de categorie strijkijzers naar de broodbakmachines zal Google enkel verwarren.

Interne Linking

Er zijn verschillende aspecten waar je op moet letten binnen je interne linkstructuur:

Ankerteksten

Net zoals dat links met goede ankerteksten vanaf externe pagina’s zeer belangrijk zijn, is dat hetzelfde met interne links. Links die naar een achterliggende pagina verwijzen met woorden als ‘lees meer’, ‘meer info’ en ‘verder’ moeten ten alle koste vermeden worden. Links binnen de content met relevante teksten hebben een grote waarde voor de zoekmachines.

Titel attributen

Net zoals een afbeelding een alt-tag heeft, is er voor een link eenzelfde optie middels een title-tag. Het gebruik van deze titels heeft een dubbele waarde. Aan de ene kant is het een mogelijkheid om de zoekwoorden nog eens onopvallend in de content te plaatsen en aan de andere kant zien de gebruikers deze teksten ook oplichten in vrijwel alle browsers. Zelf maken wij doorgaans geen gebruik van de title-tags bij interne links. Vooral, omdat het “too much” wordt. Of je er nu voor kiest om het wel of niet te doen, zorg dat je consistent bent.

Gebroken links

Het spreekt misschien voor zich, maar controleer ook of er geen gebroken links zijn (links naar een pagina die pagina die niet (meer) bestaat). Een website met veel gebroken interne links is een website waar bezoekers vaak vast zullen lopen. Ook de zoekmachines hebben deze informatie. Als de zoekmachine veel gebroken links vindt, kan het dus goed zijn dat uiteindelijk de posities van de website een stuk lager uit zullen pakken dan gehoopt. Verder zorgt het voor een hoop verloren interne linkwaarde natuurlijk. Om die redenen is het aan te raden dit regelmatig te controleren. Ditzelfde dien je te doen voor de uitgaande links.

Het is niet efficiënt om iedere link een voor een op te zoeken en te controleren. In Screaming Frog kun je gelukkig een bulkexport maken van alle ankerteksten, waarbij ook direct de statuscode aangegeven wordt, zodat je efficiënt te werk kunt gaan.

Navigatie

Een bijzonder soort interne links op de website is de navigatie. De navigatie zorgt ervoor dat bezoekers gemakkelijk hun weg weten te vinden op de website en geeft de hiërarchie van de website aan. In het kader van user experience is het menu wellicht een van de belangrijkste factoren, want als bezoekers niet binnen een paar clicks kunnen vinden waar ze naar op zoek zijn, ben je ze snel kwijt.

Buitenom het feit dat bezoekers veelvuldig gebruikmaken van de navigatie, gebruiken ook de crawlers de navigatie om de structuur van de website te begrijpen. Ten slotte wordt op deze manier de linkwaarde van de homepage doorgegeven aan de achterliggende pagina's. Zorg er dus voor dat de zoekmachines de navigatie kunnen begrijpen. Enkele handvatten:

  • Gebruik altijd tekstlinks
  • Stijl het menu aan de hand van CSS-technieken
  • Indien er toch gebruik moet worden gemaakt van afbeeldingen, zorg ervoor dat de afbeeldingen van een title-tag zijn voorzien.

De navigatie moet dus zo optimaal mogelijk worden opgebouwd. Dit zorgt ervoor dat de spiderbaarheid en de mate waarop de waarde doorgegeven wordt aan achterliggende pagina's optimaal is ten opzichte van andere technieken. De menu’s kunnen het beste worden opgebouwd met een zogenaamd <ul><li> structuur.

<ul>

<li><a href="https://www.website.nl/dienst/product-1.html" title="Product 1">Product 1</a></li>

<li><a href="https://www.website.nl/dienst/product-2.html" title="Product 2">Product 2</a></li>

<li><a href="https://www.website.nl/dienst/product-3.html" title="Product 3">Product 3</a></li>

</ul>

Breadcrumbs

Breadcrumbs (zie onderstaande afbeelding) zorgen ervoor dat de bezoeker ziet welke weg hij heeft afgelegd om op een bepaalde pagina te komen, ook wel click-pad genoemd. Aanbevolen wordt om de breadcrumbs de URL-opbouw te laten volgen. Bezoekers zien hierdoor snel op welke pagina zij zich bevinden en kunnen snel terug naar hoger gelegen pagina’s in de structuur navigeren. In deel 2 van deze reeks leggen we uit hoe je met behulp van je breadcrumbs en structured data meer kan opvallen tussen de organische zoekresultaten.

Voorbeeld Breadcrumbs Mediamarkt

Voorbeeld Breadcrumbs Roompot

Duplicate Content

Simpel gezegd betekent duplicate content dat dezelfde content op verschillende pagina’s te vinden is. Dat kan op verschillende pagina’s op je eigen website zijn, maar ook op jouw website en op de website van iemand anders. Duplicate content geeft problemen, omdat Google maar een keer dezelfde zoekresultaten wil tonen. Aangezien Google hier een keuze gaat maken welke URL met de content getoond gaat worden, kan het voorkomen dat de verkeerde pagina naar voren komt.

Interne duplicate content

Duplicate content op je eigen site kan voorkomen doordat verschillende varianten van pagina-URL’s beschikbaar zijn en op dezelfde pagina uitkomen. Denk hierbij aan met-www en zonder-www, het slecht verwerken van HTTP en HTTPS, parameters en printversies. Zie hieronder een opsomming van URL’s die allen op dezelfde pagina zouden kunnen uitkomen indien er slecht met de website architectuur wordt omgegaan:

https://www.site.nl/
https://www.site.nl/index.php
https://www.site.nl/index.php?taal=nl
https://site.nl/
https://site.nl/index.php
https://site.nl/index.php?taal=nl

Bovenstaande scenario is iets wat we nog regelmatig terug zien komen. De zoekmachines beschouwen het voorbeeld hierboven als zes losse pagina’s binnen een website waardoor ze gezien worden als zes pagina’s met dezelfde content, duplicate content dus. Dit geeft niet alleen problemen voor de vertoningen in de zoekresultaten, de waarde van deze pagina’s wordt met interne en externe links ook nog eens verdeeld over deze pagina’s, waardoor de “echte pagina” onderaan de streep minder waarde heeft.

Probeer dus te allen tijde te voorkomen dat er verschillende versies van een URL of pagina beschikbaar zijn. Hieronder zijn een aantal best practices opgesomd om dit mogelijk te maken:

  • Plaats je website onder www, of zonder www, maar niet beiden. Redirect vervolgens de niet gekozen variant naar de variant die je wilt gaat gebruiken, zodat gebruikers je nog steeds onder beide kunnen bereiken.
  • Gebruik geen taalvariabelen (zie ook het onderdeel over meertalige websites)
  • Sluit parameters uit in de Google Search Console
  • Houd rekening printversies niet te laten indexeren
  • Plaats content slechts onder één URL, ook als er meerdere ingangspunten zijn
  • Gebruik http en https niét tegelijkertijd. Redirect http naar de https variant indien deze beschikbaar is.
  • Kies consistent voor wel of geen forward eind-slash
Canonicals

Ondanks dat het de voorkeur heeft duplicate content zo min mogelijk voor te laten komen, soms gaat het nou eenmaal niet anders. Om Google duidelijk te maken welke pagina de voorkeur (en dus ook de waarde) zou moeten krijgen, voegen we canonicals toe.

Deze link-tag stelt je in staat aan te geven welke versie van de pagina de zoekmachines als canoniek moet beschouwen. De zoekmachines houden hier ook rekening mee bij het bepalen welke URL’s identieke inhoud bevatten en bij het berekenen van de meest relevante pagina voor weergave in de zoekresultaten. De canonical tag voeg je toe in het <head> gedeelte van alle pagina’s die duplicatie content bevatten. Bijvoorbeeld:

Stel, je hebt de pagina’s https://www.website.nl/ en https://www.website.nl/home. De eerste van deze twee pagina’s heeft de voorkeur en hoort ook de waarde te krijgen. Op https://www.website.nl/home voeg je dan de volgende canonical tag toe:

<link rel="canonical" href="https://www.website.nl/">

Dit doe je niet alleen op de pagina’s die niet de voorkeur hebben, maar ook op de pagina die de waarde hoort te krijgen. Dit noem je een self canonical en als we verder gaan op het voorbeeld van hierboven ziet dat er zo uit:

Op de pagina https://www.website.nl/ plaats je de canonical <link rel="canonical" href="https://www.website.nl/">

Het is raadzaam de self canonicals ook toe te passen op pagina’s waarbij in eerste geen duplicate content van lijkt te ontstaan. Indien je namelijk naar deze pagina’s verwijst vanuit social of Google Ads, en dus met tagging in de URL, ziet Google nog steeds verschillende pagina’s met dezelfde content. Het toevoegen van (self)canonicals blijft echter nog steeds een suggestie naar de zoekmachines toe. Daarom blijft het aan te raden duplicate content in zijn geheel zo veel mogelijk te vermijden.

Canonicals

Bij het bepalen van je voorkeursdomein (met www, zonder www) is het naast het instellen van de 301-redirects naar de gekozen variant ook aan te raden om je voorkeursdomein als canonical in te stellen in Google Search Console. Je dient echter wel beide versies te verifiëren.

Zoekfunctie

Veel sites hebben een ingebouwde zoekfunctie. Deze zijn handig voor de gebruikers maar omtrent SEO belangrijk om rekening mee te houden. Wanneer je merkt dat er meer geïndexeerde pagina’s zijn dan werkelijke pagina’s op de website kan de oorzaak hiervan liggen in mogelijk geïndexeerde zoekresultaten pagina’s.

Daarnaast zorgen deze pagina’s voor duplicate content. De oneindige mogelijkheden aan zoekopdrachten zorgen voor eindeloze variaties aan zoekresultaten binnen de website welke erg veel op elkaar lijken. Om deze buiten de index van Google te houden kan de content van deze resultatenpagina’s het best worden uitgesloten door de volgende tag toe te voegen aan de header:

<META NAME="ROBOTS" CONTENT="NOINDEX, NOFOLLOW">

Externe duplicate content

Niet alleen op de eigen website kan er sprake zijn van duplicate content, maar ook door content op andere websites kunnen duplicate content problemen ontstaan. Een bekend voorbeeld is wanneer andere websites dezelfde (gekopieerde) productbeschrijvingen gebruiken op hun website. Hierdoor kan het zomaar voorkomen dat Google je pagina’s wel indexeert, maar niet toont bij relevante zoekopdrachten.

Gevolg Duplicate Content

De beste aanpak om dit te voorkomen is door ervoor te zorgen dat de content op de eigen website origineel is. Echter kan deze content ook van jouw website overgenomen worden waardoor alsnog duplicate content ontstaat. Indien er kans is dat andere websites de content overnemen en eerder geïndexeerd worden dan jouw pagina's kun je de nieuwe content op je website indienen via Google Search Console. Op deze manier geef je als het ware aan Google aan dat jij de eerste bent met deze content. Wanneer het voor Google duidelijk is dat jij de eigenaar bent van de content (denk hierbij aan een productomschrijving van een Nike-schoen op de website van Nike) is dit in principe niet nodig.

Search Console content indienen

 

On page optimalisaties

Bij een technische SEO-analyse denk je in eerste instantie niet zo snel aan je meta-tags, titels en je content. Toch is een deel hiervan, net als je technische basis, deel van het fundament van je website. Indien deze niet in orde is, zal je website nog steeds niet naar boven komen tussen de zoekresultaten. Hieronder behandelen we een aantal best practices voor meta-tags en goede content.

Meta tags

Met meta tags (meta title en meta description) kun je informatie over je webpagina meegeven aan de zoekmachines. Het organische zoekresultaat van een pagina wordt opgebouwd uit de meta title en meta description. Het zorgvuldig kiezen van de juiste titels en omschrijvingen kan zorgen voor een verhoogde CTR en conversieratio. De meta-tags zijn tevens een plaats om je zoekwoorden te plaatsen en daarmee de organische ranking een handje te helpen.

Enkel de meta-title is inmiddels nog van invloed op de ranking, de meta-description niet. De inhoud van de title-tag wordt meegenomen om de organische ranking te bepalen. Zorg dus dat deze goed aansluit bij de zoekopdracht waar je op gevonden wilt worden. Daarnaast kan een goede meta-title de CTR verhogen.

Wel kan de meta-description de bezoeker al uitgebreidere informatie geven en is ook een mooie plaats voor een call-to-action en het plaatsen van zoekwoorden. Ondanks dat de description geen direct invloed heeft, kan een juiste beschrijving de CTR verhogen en de CTR heeft op zijn beurt wél invloed op de ranking. Hierdoor draagt de meta-description uiteindelijk indirect bij aan de SEO-waarde. Indien een van de zoekwoorden uit de search query voorkomt in je meta title of description zal deze dikgedrukt worden in het zoekresultaat, waardoor je nog meer opvalt.

Elke pagina dient een unieke meta-tag en -description te hebben, onder andere om duplicate content te vermijden. Een goede beschrijving helpt een zoeker beter te beoordelen of de pagina relevant is voor de zoekopdracht. Zoekwoorden die in de meta-title en description zijn geplaatst en vervolgens in de zoekopdracht gebruikt worden, worden dikgedrukt in het zoekresultaat. Hier val je dus extra mee op. Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met de maximale lengte, zodat de zin niet halverwege afgekapt wordt. Eigenlijk gaat dit om een maximaal aantal pixels, maar in de praktijk bekijkt men dit vaak met een maximaal aantal tekens.

Wanneer je geen meta description ingevuld hebt dan zal Google zelf de best pakkende beschrijving weergeven. Deze komt meestal uit de eerste paragraaf van je content. Het heeft uiteraard de voorkeur om zelf de meta-description in te vullen.

Een goede title-tag:

  • Bevat het hoofd zoekwoord en heeft dit bij voorkeur vooraan staan
  • Heeft de merknaam achteraan staan, maar soms wordt ook geopteerd geen merknaam toe te voegen.
  • Bevat niet meer dan 70 tekens – Handige tools hiervoor zijn Snippet Optimizer en Serp Preview Tool

Een goede description-tag:

  • Bevat de juiste zoekwoorden, ook in verschillende vormen.
  • Bevat niet meer dan 156 tekens – je kunt hier dezelfde tools als voor de meta-title gebruiken
  • Bevat een goede “call to action”.
  • Speelt in op de wensen en gedachten van de zoekende doelgroep.
  • Valt op – eventueel met tekens of door afwijkend te zijn van concurrenten.

De implementatie en het resultaat van een meta-title en -description kunnen er dan vervolgens zo uitzien:

Implementatie meta-title en meta-description

Organisch Zoekresultaat

In dit artikel van MOZ wordt uitgebreid uitgelegd hoe je een goede title-tag opstelt.

Content

Als je website eenmaal technisch perfect is opgebouwd, kan het gebrek aan goede content er alsnog voor zorgen dat alle inspanningen voor niets zijn geweest. Google wil gebruikers zo goed mogelijk helpen met de zoekopdracht en graag op een passende en kwalitatieve pagina laten landen. Goede content is dus belangrijk en de algehele kwaliteit van een pagina speelt een grote rol in het algoritme van de zoekmachines. Goede content kenmerkt zich niet alleen door een goede semantische opmaak, maar ook door foutloze teksten en het gebruik van speciale elementen en rich media zoals video’s.

Zoekmachines kunnen aan de hand van de teksten op de website bepalen waar deze tekst over gaat en voor welke zoekopdrachten deze pagina naar boven moet komen in de zoekresultaten. Wanneer een tekst op een website te kort is, kan een zoekmachine moeilijk bepalen waar de desbetreffende pagina over gaat. Zorg dus voor voldoende kwalitatieve tekst op elke pagina. Ideaal is een tekst van 500 of meer woorden. Uiteraard kan dit verschillen per pagina.

Kies vervolgens op basis van de inhoud van de pagina een aantal relevante zoektermen waarmee je wenst te scoren in de zoekresultaten. Vroeger hielp het zoektermen zo veel mogelijk te gebruiken op de pagina. Inmiddels heeft dit geen nut meer en is kwaliteit de meest bepalende factor. Zorg dus voor passende tekst rondom de zoektermen met aansluitende afbeeldingen en andere media. Uiteraard kun je in de titels van deze media de zoektermen wel weer terug laten komen.

Een tekst dient opgemaakt te zijn in logische ‘blokken’. Niet alleen is dit veel beter te scannen door een bezoeker, maar ook crawlers snappen hierdoor de content beter. Het is altijd raadzaam om de belangrijkste informatie – inclusief de hoofd zoekwoorden – te gebruiken in de eerste alinea, net als bij een krantenartikel. Deze wordt vaak gebuikt als Google vindt dat deze paragraaf beter past bij de zoekopdracht dan de eigen geformuleerde meta description.

Gebruik de tags voor koppen (h1, h2, h3 enzovoort) om de tekst logisch in te delen. Met name de <h1>-tag is belangrijk. Dit is de hoofd kop van de pagina. Koppen zijn weliswaar een klein onderdeel van het algoritme van Google, maar buitenom het feit dat Google deze gebruikt om je pagina te lezen, is het voor bezoekers ook handig om de content van een pagina sneller te kunnen scannen en inschatten op waarde. Gebruik het liefst één keer de <h1>-tag op de pagina. De bedoeling van deze tag is om de kop van een pagina weer te geven. Doorgaans heeft een pagina, hoofdstuk van een boek, krantenartikel, maar een hoofdkop.

Hopelijk is de implementatie van de diverse technische aspecten en vooral het belang van technische SEO an sich een stuk helderder geworden. Heb je moeite met het verwerken van de punten of loop je tegen andere problemen aan? Kijk dan eens hoe wij jou met je technische SEO kunnen helpen of stuur vrijblijvend een berichtje.

Contact

Zullen we samen
resultaten boeken?

Léon Maljaars
Specialist

Liever sparren met
onze expert Léon?

Bel of stuur dan direct een mailtje naar onze expert Léon!

Gerelateerd

Verder lezen?

4 cruciale KPI’s om te volgen bij een SEO-concurrentieanalyse
4 cruciale KPI’s om te volgen bij een SEO-concurrentieanalyse

In de competitieve wereld van digitale marketing is Zoekmachine Optimalisatie (SEO) essentieel om online op te vallen. Het is belangrijk om te begrijpen hoe je je ver ...

Lees verder
Mobile-First Indexing uitgelegd: 5 belangrijke feiten die je moet weten
Mobile-First Indexing uitgelegd: 5 belangrijke feiten die je moet weten

In deze digitale wereld, waar het mobiele gebruik domineert, is het essentieel om te begrijpen hoe dit de zichtbaarheid van websites beïnvloedt. Interessant is dat z ...

Lees verder
10 stappen voor een grondige website audit en SEO check
10 stappen voor een grondige website audit en SEO check

In het steeds veranderende digitale landschap kan het belang van het onderhouden van een sterke online aanwezigheid niet genoeg benadrukt worden. Voor zowel bedrijven ...

Lees verder
SCROLL