Blog

blog

Google Core Updates, hoe moet je hier mee om gaan?

Zoekmachine Optimalisatie
Edwin Kersten

Door Edwin Kersten
Geplaatst op 13 januari 2020 | Bewerkt op 1 december 2023

Google Core Updates, hoe moet je hier mee om gaan?

Updates bij Google aan de algoritmes komen dagelijks voor. Veel van deze updates worden niet vermeld omdat deze een kleine impact hebben of heel weinig zoekopdrachten omvatten.

Toch komen grote updates (Core Updates) nog steeds regelmatig voor en ook dit jaar zijn er reeds een aantal geweest die een significante impact hebben gehad op heel veel websites. Voor een overzicht van de grote core updates houdt MOZ ook een handige een lijst bij.

Update januari 2020

Op 13 januari is er een zware core update uitgerold door Google. Deze Core update het officieel de "January 2020 Core Update". Moz heeft een mooie analyse gemaakt van de gevolgen die je hier kan lezen.

Expertise, Authoritativeness and Trustworthiness

Normaal gesproken zijn de richtlijnen om te herstellen van een Core Update, als je hier last van hebt gehad, gebaseerd op het concept E.A.T. (Deskundigheid, Gezag en Betrouwbaarheid). Echter zijn er de laatste maanden een aantal updates geweest die dit concept tegenspreken. Zo is door de Core Update van afgelopen juni de nieuws website DailyMail.co.uk geraakt met een update waarbij ze 50% van hun zoekverkeer verloren.

Niet alleen DailyMail maar diverse andere prominente websites zijn geraakt met drops van 50% - 80% in zoekverkeer. Sommige bedrijven verliezen hierdoor direct 90% van hun advertentie inkomsten. Hieronder is via SemRush goed te zien wat de impact is geweest bij TheDailyMail.

dailymail.co.uk

Leg hier een directe concurrent naast (themirror.co.uk) en dan is het voor TheDailyMail echt niet grappig en soms dus ook onbegrijpelijk. 

Mirror.co.uk

Google Quality Raters

Google heeft een zeer groot team kwaliteitsbeoordelaars die handmatig websites en zoekopdrachten bekijken en de kwaliteit hiervan beoordelen. De richtlijnen die Google hiervoor gebruikt zijn openbaar beschikbaar en vorig jaar nog geüpdatet. Het PDF rapport met deze richtlijnen kan je hier lezen. Als je met een website aan de slag gaat is het altijd goed om dit door te lezen en te begrijpen waarom Google iets wel of niet kwalitatief vindt.

Wel is het verstandig om in het achterhoofd te houden dat deze ratings alleen worden gebruikt om de algoritmes te verbeteren. Als kwaliteitsbeoordelaars een bepaalde vermelding als slechte kwaliteit markeren wil dit niet zeggen dat die pagina direct een penalty krijgt of zijn rankings verliest. In plaats daarvan worden de gegevens die door kwaliteitsbeoordelaars zijn gegenereerd, gebruikt om de algoritmen van Google te verbeteren.

Frustratie tijdens het achterhalen van de reden

Soms kan het enorm frustrerend zijn voor een bedrijf om te begrijpen waarom Google met een simpele update zo'n enorme impact wil maken op hun website, bedrijf, en natuurlijk die van vele andere gelijkaardige websites en bedrijven. Hieronder een conversatie op twitter van Danny Sullivan die lichtjes gefrustreerd lijkt te zijn en een aantal zeer gefrustreerde marketeers die er proberen achter te komen waar het mis is gegaan.

Tweet Danny Sullivan

De informatie die wordt gegeven is, met alle respect, ronduit summier te noemen en de antwoorden dat er niets op te lossen is maar dat men breder moet denken zet alleen nog meer vragen. Zo lijkt het voor de getroffen websites vaak een puzzel die ze moeten oplossen. Hier een link naar de gehele conversatie, zeker interessant om door te lezen.

Hoe moet je hier dan mee om gaan?

Google biedt heel veel documentatie met heel erg veel informatie. Die geven niet altijd een antwoord en bieden zeker geen garanties. Zo zijn er naast de quality rater richtlijnen ook richtlijnen voor webmasters, content en kwaliteitsrichtlijnen.

Vaak zijn deze documenten, zoals de startersgids seo, ook van technische aard en is dat zeker niet altijd de reden. Daarom heeft Google vorige week een extra blogbericht geplaatst met informatie over Core Updates voor webmasters. Hier staat een bijzondere paragraaf in die wat extra aandacht kan gebruiken;

"There’s nothing wrong with pages that may perform less well in a core update. They haven’t violated our webmaster guidelines nor been subjected to a manual or algorithmic action, as can happen to pages that do violate those guidelines. In fact, there’s nothing in a core update that targets specific pages or sites. Instead, the changes are about improving how our systems assess content overall. These changes may cause some pages that were previously under-rewarded to do better."

Simpelweg een duidelijk boodschap vanuit Google die al lichtjes werd geraakt in de Twitter conversatie met Danny Sullivan. Er is niet altijd iets mis met je website, soms verandert Google zelf ook en maakt andere zaken belangrijk en andere zaken minder belangrijk. Dat kan gevolgen hebben voor de resultaten en dat is niet altijd iets wat je kunt oplossen door autoriteit of technische aanpassingen.

Als extra ondersteuning heeft Google zijn lijst met richtlijnen opnieuw bekeken en een nieuwe update geplaatst. Google wil dat je als website eigenaar jezelf de volgende vragen stelt met betrekking tot content, kwaliteit, expertise, presentatie en vergelijking.

Content en kwaliteit

  • Biedt de inhoud originele informatie, rapportage, onderzoek of analyse?
  • Biedt de inhoud een substantiële, volledige of uitgebreide beschrijving van het onderwerp?
  • Biedt de inhoud inzichtelijke analyse of interessante informatie die voor de hand ligt?
  • Als de inhoud gebruik maakt van andere bronnen, vermijdt het dan dat deze bronnen gewoon worden gekopieerd of herschreven en in plaats daarvan een substantiële extra waarde en originaliteit bieden?
  • Biedt de kop en/of paginatitel een beschrijvende, nuttige samenvatting van de inhoud?
  • Is de kop en/of paginatitel overdreven of schokkend van aard?
  • Is dit het soort pagina dat je wil bookmarken, delen met een vriend of aanbevelen?
  • Zou je deze inhoud verwachten in of waarnaar wordt verwezen door een gedrukt tijdschrift, een encyclopedie of een boek?

Expertise

  • Bevat de inhoud informatie op een manier waardoor je erop wil vertrouwen, zoals duidelijke sourcing, bewijs van de betrokken expertise, achtergrond over de auteur of de site die deze publiceert, zoals via links naar een auteurspagina of over pagina?
  • Als je de site zou onderzoeken die de inhoud produceert, zou je dan de indruk krijgen dat deze goed vertrouwd is of alom erkend wordt als een autoriteit op dit gebied?
  • Is deze inhoud geschreven door een expert of enthousiasteling die het onderwerp aantoonbaar goed kent? Is de inhoud vrij van eenvoudig te verifiëren feitelijke fouten?
  • Zou je je op je gemak voelen als je deze inhoud vertrouwt voor problemen met je geld of je leven?

Presentatie 

  • Bevat de inhoud geen spelling- of stilistische problemen?
  • Is de inhoud goed geproduceerd of lijkt deze slordig of haastig geproduceerd?
  • Wordt de inhoud in massa geproduceerd of uitbesteed aan een groot aantal makers, of verspreid over een groot netwerk van sites, zodat afzonderlijke pagina's of sites niet zoveel aandacht of zorg krijgen?
  • Bevat de inhoud een overmatig aantal advertenties die de hoofdinhoud afleiden of verstoren?
  • Wordt inhoud goed weergegeven voor mobiele apparaten wanneer deze erop wordt weergegeven?

Vergelijking 

  • Biedt de inhoud aanzienlijke waarde in vergelijking met andere pagina's in zoekresultaten?
  • Lijkt de inhoud de oprechte belangen van bezoekers van de site te dienen of lijkt deze alleen te bestaan ​​door iemand die probeert te raden wat goed zou kunnen scoren in zoekmachines?

Wat kan je nog meer doen?

Bovenstaande is zeer behulpzaam en komt uit goede bedoelingen van Google. Hun hele zoekmachine draait er om de zoekopdracht zo goed mogelijk te interpreteren en het allerbeste resultaat te geven aan hun gebruikers. Dat dit niet altijd overeenkomt met wat een bedrijfseigenaar wil, dat is logisch.

Wees zelf dus ook altijd scherp op wat je als marketeer adviseert naar een klant of naar je baas. Zo kan een hotel in Middelburg natuurlijk goed gevonden worden op zoekopdrachten die daar bij aansluiten. Maar vaak zie je dat een dergelijk hotel zich ook wil profileren voor zoekopdrachten voor plaatsen in de regio of op zoekopdrachten met een net iets andere intentie zoals "vakantiepark middelburg" in plaats van "hotel middelburg".

Vraag jezelf dan op dat moment bovenstaande richtlijnen af. Voldoe je aan de intentie van degene die aan het zoeken is? Vaak is het antwoord daarop nee en dit ga je merken in al je data. Lagere CTR's, hogere bouncerates op je resultaten met alle gevolgen dien want die signalen hebben weer een direct effect op Google RankBrain.

Wees simpelweg streng voor jezelf in wat je wilt, waarom je dit wilt en of dit ook in het belang van jouw bezoeker/klant/gebruiker is. Ga je hier structureel mee over de schreef dan kan je wachten op een Core Update die ook jou zal raken.

Zorg daarnaast dat je marketeer alle signalen van visibiliteit en Core Updates goed in de gaten houdt. Hou je visibiliteit dagelijks bij met tools als Semrush en bekijk ook de diverse websites die in de gaten houden of er een grote Core Update is geweest. Hieronder een aantal resources om in de gaten te houden;

Semrush Sensor

MozCast

SearchEngineLand Core Updates

Contact

Zullen we samen
resultaten boeken?

Léon Maljaars
Specialist

Liever sparren met
onze expert Léon?

Bel of stuur dan direct een mailtje naar onze expert Léon!

Gerelateerd

Verder lezen?

Mobile-First Indexing uitgelegd: 5 belangrijke feiten die je moet weten
Mobile-First Indexing uitgelegd: 5 belangrijke feiten die je moet weten

In deze digitale wereld, waar het mobiele gebruik domineert, is het essentieel om te begrijpen hoe dit de zichtbaarheid van websites beïnvloedt. Interessant is dat z ...

Lees verder
10 stappen voor een grondige website audit en SEO check
10 stappen voor een grondige website audit en SEO check

In het steeds veranderende digitale landschap kan het belang van het onderhouden van een sterke online aanwezigheid niet genoeg benadrukt worden. Voor zowel bedrijven ...

Lees verder
Hoe kun je de technische SEO van je concurrenten ontcijferen?
Hoe kun je de technische SEO van je concurrenten ontcijferen?

In de steeds veranderende wereld van digitale marketing is het begrijpen van de nuances van technische SEO niet alleen een noodzaak; het is een strategisch voordeel. ...

Lees verder
SCROLL